Cykling och att välja cykel

Cyklism är en av världens mest populära sporter och utövas i stort sett över hela jordklotet. Kända lopp som Tour de France och Vätternrundan drar till sig mängder av åskådare och tävlande. Och visst är det en skön känsla, att sätta sig upp på sadeln och vina iväg genom landet. Cykling är dessutom en skonsam sport för muskler och leder och trots att man böjer mycket på knäna, är det bättre än löpning för just knän och mjukdelar.

Olika cykelgrenar

Kanske trodde du att det bara var att hoppa upp och trampa iväg? Cyklingen har så mycket mer att erbjuda än att bara trampa. Med mountainbikens intåg har flera grenar skapats som anses som extremsporter eller som avkoppling och vanlig träning. Cross country, freeride och downhill är tre exempel på cykelsport som förekommer i bl. a. multisportsammanhang. Cykeln är väl utrustad och ska klara svår terräng och hårt väder. I dessa grenar är det vanligt att också göra konster med cykeln, ungefär som med en BMX-cykel.

Landsvägscykling

Cyklarna under ett långt lopp som Tour de France eller i triathlon ser annorlunda ut. Däcken är avsedda för asfalt och är smalare. Cykeln är oftast utrustad med bockstyre och är betydligt smidigare än mountainbikes. Det är helt enkelt landsvägscyklar som är skapta för att köra elitlopp och har blivit racercyklar.

BMX

BMX-cyklarna härstammar från cykelmotocrossen och är små och kompakta. De är till för att köra på gupp och hoppa med, och däcken är betydligt bredare.

Att välja rätt cykel

Detta är inte alltid en lätt fråga, speciellt med tanke på att utbudet är enormt. Nuförtiden är terrängcyklar den vanligaste varianten och folk börjar även bli nyfikna på den smarta elcykeln som fungerar som en liten moped. Den senaste typen av terrängcykel är 29-tummaren som har en fälg på 28 tum. Varför den då kallas 29-tummare vet ingen, men så är det i alla fall. Denna bredd på däcken ger dig ett stadigare grepp om marken och det ä lättare att cykla stabilt.

26-tummaren är den traditionella terrängcykeln med en fälg på 26 tum. Man har tidigare rekommenderat kortare personer att hellre använda 26-tummare men detta brukar inte längre tillämpas. En fördel är att dessa cyklar är lättare och inte lika slöa som de senare modellerna.

Är det landsvägscykling du är inne på är en racercykel det som krävs. Med den kommer du upp i höga hastigheter och kan lätt inta den position som krävs. En racercykel är mycket lätt och har annan geometri än terrängcyklarna. Däcken är smala och du kommer att känna dig som en fågel på hjul. Det är också ramen och hjulen som är av stor betydelse för upplevelsen.

För långa färder är en touringcykel den mest lämpade. Den har herram och två exempel är tandemcykel eller liggcykeln som används för cykelturism. De har rejäla pakethållare för att spänna fast väskor och bagage och däckbredden är 30-40 mm.

Idag har velocipeden eller bicykeln utrustats med allehanda ting, men du kan få en från några hundralappar upp till tusentals kronor. Militärcyklar har blivit trendiga igen, gärna med en stor cykelkorg och glad färg. Dessa används givetvis endast för att ta sig korta sträckor. Är det tävling eller träning du är ute efter, bör du kolla in mtb, racern eller hybriderna.