Några material du bör titta efter när du letar sportkläder

De tekniska materialen som nutidens plagg är gjorda av, är lätta, snabbtorkande och tål många tvättar. Det finns många namn på marknaden som du förmodligen har hört talas om och här ska vi beskriva några av dem lite närmare.

Gore-Tex

Materialet är döpt efter företaget som tillverkar det, W.L Gore. Det är totalt vattentätt och vindtätt och är tillverkat av polyetrafluoretyl som har mikroporer. Dessa porer är 20 000 gånger mindre än vattendroppar men kan ändå släppa ut ånga i form av svett och avdunstning. Samtidigt innehåller det ett ämne som har oljeavvisande egenskaper så att smuts inte täpper till de viktiga porerna. Membranet har ett foder på insidan och har sin utsida laminerad. Gore-Tex tillverkas också med andra egenskaper som ska passa de aktiviteter som är avsedda för plagget.

Fleece

Den tekniska motsvarigheten till ull heter fleece och består av polyester till 100%. Det håller fukt borta, låter värmen stanna kvar och kan tvättas nästan hur många gånger som helst. Samtidigt är det lätt att bära och andas ordentligt. Den enda negativa aspekten är att fleece är mycket brandfarligt. Därför flamskyddsbehandlas många fleeceplagg och filtar. Ibland kan det också bevara dålig lukt.

Climacool och Climaproof

Båda materialen finns i kända sportmärkes-plagg som Adidas. Climacool är ett slags mesh-tyg som håller dig sval när du svettas men som samtidigt gör sig av med svett så att du håller dig torr och kan röra dig utan tyngd. Det andra namnet Climaproof finner du främst i utomhusplagg. Det skyddar mot regn och vind och hjälper samtidigt till att transportera bort fukt.

Dri Fit

Om du pratar engelska, kan du säkerligen lista ut att Dri Fit är till för att hålla dig torr. Kläderna med microfiber som finns i Nikes sortiment, är snabbtorkande och passar alltså den som svettas mycket. Utmärkt under spinningpass eller långa svettiga löparpass.

Fiberfill

Man får inte glömma bort hur viktigt mössor och handskar är när man är ute och rör på sig en kall vinterdag. Du kanske tror att handskar och mössor är överskattade när man ändå svettas men de skyddar mer än du tror. Om kroppen blir nedkyld samtidigt som man svettas riskerar man att bli ordentligt sjuk. Fiberfill är gjort av 100% polyester och finns som foder i handskar och mössor samt pannband. Det är således till för att isolera.

Membran från Helly Hansen

Precis som företaget med Gore-Tex, har även Helly Hansen satsat på eget tillverkat membran. Namnen som du kanske redan är bekant med är Helly Tech och finns som Protection, Performance och Professional. Protection är det enklaste materialet och används mest till vardags. Performance är gjord av 2,5 lager och är extremt vattentätt och vindtätt. Professional är främst till för yrkesplagg där det krävs ett enormt skydd mot vind och vatten. Det är det membran som det ställs högst krav på och som består av hela 3 lager.

Primaloft

Här hittar du slitstarka plagg som verkligen har egenskaper som krävs. Ursprungligen framställdes det för den amerikanska armén som ett alternativ till dun. Men här håller det värmen ännu bättre, även när det är fuktigt ute. Primaloft finns både för kläder, skor och utrustning som sovsäckar och dylikt. Oftast tillverkas det av polyester men har ibland inslag av merinoull.