Amerikansk fotboll – en sport som kräver mycket utrustning

Ibland blir man lite konfunderad när amerikanerna talar om sin “football”. I Europa borde “football” vara fotboll men i USA är det den amerikanska fotbollen man syftar på. Det räknas som den mest populära sporten i landet tätt följd av baseball. Amerikansk fotboll påminner mycket om rugby och faktum är att det är en variant av den brittiska rugbyn men med modifierade regler. Framåt-passning är exempelvis tillåten i den amerikanska fotbollen och det är också tillåtet att spelare som för tillfället inte har bollen, attackeras.

Den amerikanska fotbollen kom till tack vare de amerikanska collegen och universiteten redan på 1800-talet men liknade då en blandning av fotboll och rugby. De senare reglerna har tillskrivits efter hand. Idag finns flera stora ligor som NFL, American Football League och den gigantiska Super Bowl som nästan är en helgdag för amerikanarna. Super Bowl är finalen mellan vinnarna i respektive liga och spelas på en söndag i början av året. Detta är dagen då folk förtär mest mat och dryck i hela landet förutom på Thanksgiving.

Utrustning i amerikansk fotboll

Den amerikanska fotbollen kännetecknas av spelare med sina enorma utrustningar och hjälmar. Dessa är oumbärliga eftersom sporten är våldsam och tuff. Hjälmen måste ha ansiktsgaller för att skydda tänder och resten av ansiktet, men det görs olika galler för olika positioner. Linjemännen behöver ett stort galler för att skydda sig mot slag och knuffar medan en receiver som är till för att fånga bollen oftare, behöver ett galler som ger möjlighet att också se bollen och planen ordentligt. Under hjälmen som fästs med hakskydd ska man också ha ett tandskydd för i amerikansk fotboll tacklas det som aldrig förr.

Axelskydden är det man förknippar mest med den amerikanska fotbollen. De är stora och skyddar både axlar och bröst. Axelskydden kommer i varierande modeller beroende på vilken position man har på plan. Linjemän är vana att bli ordentligt tacklade och behöver skydd som sträcker sig ända ner mot ryggen. Receivers som sträcker sig långt och fångar bollarna högt, måste ha ett mindre skydd med mer möjlighet till rörlighet.

Underdel

Byxorna i amerikansk fotboll är snäva och korta men har små fickor för att placera de andra skydden i, bl. a. gäller det skydd för höfter, knän, lår och svanskota. Skydden är gjorda av skumgummi och har hitintills inte fungerat så bra men på senare tid har man förstärkt dem med metallplattor.

Backplates

Ett backplate är ett skydd för ryggen som är bra att ha när man faller eller blir tacklad bakifrån. Det är inte alla spelare som har dem utan bara de som befinner sig i riskzonen hela tiden. Receivers är en position där backplate är obligatorisk. Utöver detta skydd används också armbågsskydd, underarmsskydd samt handskar.

Vad kostar all denna utrustning?

Man kan till en början hyra utrustning om man sysslar med amerikansk fotboll men till slut bör man köpa sin egen. Detta kan kosta en slant, det vet folk som även har ishockeyspelande barn. Naturligtvis kan man köpa begagnade saker. Det finns flera onlinebutiker som satsar på second hand eller outlets inom all möjlig sportutrustning. Tänk på detta, eftersom bara ett axelskydd kan gå på 4000 kr.