Viktig utrustning för några bollsporter

När man utövar en bollsport på rätt sätt, är det inte bara kläderna som är viktiga. Det är även andra saker som boll, klubba eller skor. Här följer några tips på vad man bör investera i.

Basket

Bollen är bland det viktigaste när man spelar basket. Det finns flera olika modeller och material. Även storleken har betydelse i basket. Storlekarna kommer i fyra varianter och har att göra med vilken ålder du spelar i, om du är kille eller tjej samt vilken klass du tillhör. Klasserna kallas Barn, Ungdom, Intermediate och Officiell. Bollarna som tillverkas brukar komma i tre olika material: skinn, syntet och rågummi. Rågummi är speciellt framtaget för utomhusspel, syntetiska materialet lämpar sig för inomhus- såväl som utomhusträning och skinn ger ett fast grepp och används till inomhusträning. Dock är det den tåligaste bollen och håller längst. Men eftersom den är gjord av skinn och kostar en slant, är man helst lite extra försiktig med den.

Innebandy

I innebandy är bollen mycket enkel. Det man istället ska fokusera på är klubban och eventuella skyddsglasögon. En ny regel vid utövandet av innebandy för unga under 15 år har tillämpats som menar på att innebandyglasögon numer är obligatoriska. Klubban är dock lite mer komplicerad att förstå sig på. Det finns ett antal modeller med mer eller mindre flex. Flexet mäts i mm och ju högre man hamnar på skalan, desto större flex. Den klubban som anses styvast har ett flex på 23 mm och sedan blir det bara mjukare. En mjukare klubba ger ett lättare slag och den hårdare varianten är generellt till för de höga nivåerna. Längden på klubban har också betydelse och väljs individuellt men också med tanke på spelarens egen längd.

En sista punkt är klubbans blad som bör vara böjt till din fördel. Det beror på hur du själv håller och slår med klubban. En innebandyklubbas blad kan man böja till själv. Spola det i varmt vatten, böj till det och få det att stelna med hjälp av kallt vatten i 5 minuter. Kanske du har hört talas om Zorrofinten? Det är ett knep i innebandy som uppfanns av spelaren Janne Täkhä. Han höll bollen på skaftet och sprang med den. Det ledde till en ny form av innebandy och en klubba med en liten grop på bladet. Dock får det bara användas vid vissa tillfällen som i s.k. freebandy.

Fotboll

Den som är förälder till ett barn som spelar fotboll eller hockey vet förmodligen hur mycket som ska köpas till sporten. Det är fotbollsskor, benskydd, handskar och kläder. Hockey innebär ännu mer, som klubba och hjälm samt skridskor. I fotboll är skorna A och O för en lyckad träning eller match. Det gäller också att vårda dem väl mellan passen. Man brukar välja mellan skinnskor och syntetskor. Skinnskor har en benägenhet att forma sig efter foten och kan uppfattas som mer behaglig. Den andas bra och håller sin kvalitet med läderbalsam som man smörjer in. Syntetskor är dock lättare, mer slitstarka och håller tätt mot vatten på ett annat sätt. Det är helt upp till var och en vad som passar bäst.