De dyraste idrotterna

Ridning

Att rida räknas som en av de i särklass dyraste idrotterna i världen. Och det är inte så konstigt. Hästar och transporter kostar en förmögenhet och själva utrustningen som både ryttaren och hästen skall bära kostar också en slant. Ofta fordras det att man också äger sin egen häst, eftersom samarbetet blir enklare om djur och människa lär känna varandra. Men då krävs det också stallkostnader, transportfordon och foder. Ridklubbarna och stallen behöver inkomster för att klarar driftskostnaderna och det är sällan som kommunen står för hela kalaset. De finaste hästraserna kan vara värda massor av pengar. Vill man köpa ett riktigt vackert fullblod, kan man vara tvungen att betala hundratusentals kronor bara för hästen.

Ishockey

Precis som i amerikansk fotboll, krävs det rejäl utrustning för att spela ishockey. Dessutom måste ishallarnas driftkostnader betalas. Det positiva med ishockey är att kommunerna ofta står för underhållningen av anläggningen. Utrustning i ishockey är: hjälm, axelskydd, skridskor, klubba, benskydd m.m. Inom ishockey är det också stora resekostnader när man spelar i serier eller bortamatcher. Vanligtvis brukar man räkna med att en ung ishockeyspelare på ca 14 år och som deltar i ett hockeylag, måste betala ca 20 000 kr per säsong.

Golf

Klubbor, medlemsavgifter, caddy m.m. Ja, golfen var förr bara en sport för rika affärsmän som gjorde upp sina kontrakt på golfbanorna, och visst ligger det något i det. Men golfen har också letat sig vidare till vanliga människor som trivs med frisk luft och lätt motion. Den största kostnaden är avgifterna, men utrustningen går också på en del. Faktum är dock att priserna har gått ned rejält. Ett barn som börjar med golf, kan vara beredd att betala (eller rättare sagt föräldrarna) ca 4000 kr per år. Om man tänker på ishockeyn som kräver uppemot 20 000 kr per säsong, är golfkostnaderna ingenting i jämförelse. Det blir däremot dyrare ju längre upp i nivåerna man kommer och ju äldre man blir. Dock finns det golfklubbar som idag endast kräver några hundra kronor i medlemsavgift och klubbor kan man hitta begagnade för en spottstyver.

Segling

Segelsporten är en av de dyraste sporterna när optimistjollen åker in i garaget. Båten kostar inte lite och underhållning krävs hela tiden. Att hyra en segelbåt brukar också gå på en stor kostnad och segelklubbsavgifterna är heller inte gratis. Idag räknas seglingen som en av de tio dyraste sporterna och är således ingenting för en vanlig plånbok.

Motorsport

Den allra dyraste sporten i världen är Formel 1. Den omsätter miljarder varje år och bilarna och motorerna kostar en förmögenhet samt byggnationerna av banor. Därför måste man ha en sponsor, det brukar vara mycket svårt annars. För att få en sponsor krävs gedigen talang och det är inte vem som helst som får chansen. I Sverige är de små motorsporterna mer utbredda än de stora världsliga och det beror också på att vi inte har lika många sponsorer på hemmaplan. För att komma dithän, måste föraren ut i världen och göra sig ett namn och det kan vara lättare sagt än gjort.

Flygsport

Att flyga motorflyg eller segelflyga kostar tiotusentals kronor varje år. Klubbarna måste underhålla planen och de tar en hyra för varje använt plan. Om du ska flyga måste du också ta ett certifikat beroende på hur och vad du vill flyga.